Ärlig segling

I kappseglingsreglernas första stycke fastslås att en kappseglare skall ägna sig åt ärlig segling, och rätta sig efter kappseglingens regler. Detta innebär att man skall rätta sig efter kappseglingsreglerna och om det blir fel skall man ta en straffsväng eller utgå.

Hur fungerar då detta i praktiken? I påfallande många fall dyker det upp seglare som inte seglar enligt den principen. Det kan handla om hejdlös pumpning på länsen, att buffla sig in på startlinjer eller kryssmärken för babord, eller annat mer eller mindre medvetet fusk.

Hur skall vi då komma till rätta med detta? Kappseglingsreglerna har svaret på det också. Om din konkurent fuskar skall du protestera. Låter kanske enkelt… men här börjar problemen. Till att börja med sätter fuskarna i system att ifrågasätta protesterna. Var den korrekt utförd ”rätt ord” ”rätt flagga vid rätt tillfälle” osv. Vi har lämnat in två protester under året och båda har underkänts av PK av tekniska skäl. PK har helt enkelt inte behandlat sakfrågan. Dessutom är bryggsnackarna inte sena att klanka ner på de besättningar som ofta protesterar. Till exempel är det en vanlig uppfattning att det är onödigt och dumt att lämna in protest på en båt som ligger efter i resultatlistan. Detta gör att de som fuskar oavsett om det är medvetet eller inte får ännu mer fritt spelrum eftersom ordet ”protest” ute på banan ofta inte betyder något. Varför skall jag ta ett straff på banan om jag lika gärna kan segla vidare och hoppas på att min motpart inte protesterar.

Nä det blir till att snickra en fet flagga B som vi kan ha i ett koger i sittbrunnen så att vi kan få fram den fort. Så om ni funderar på att köra på SWE 420 bör ni ha rejält torrt på fötterna nästa gång annars….

Hoppas att vi får fler efterföljare. Både 2-krona och 606-klassen behöver skärpa till sig. Ren segling=rolig segling.

Jo jag vet att jag inte alltid seglar helt enligt reglerna jag heller, men jag har i alla fall vett att snurra om det blir fel.

Annonser

5 svar to “Ärlig segling”

 1. daniel Says:

  håller med dig. fuskarna vinner dock sällan. kan meddela att det finns några i nepparklassen också. ärliga seglare har alltid min respekt vare sig dom vinner eller ej.

 2. Fri Logg Says:

  […] = 'wpp-261'; var addthis_config = {"data_track_clickback":true};Pontus skriver på sin blogg om ärlig segling och den dåliga efterlevnaden bland många seglare. Blur har också skrivit en […]

 3. Björn Sandberg Says:

  Men rödflagg behövs väl bara på båtar som är längre än 6 meter, men 606 låter i och för sig som 6 cm över gränsen:)

  Jag håller med dig om att det behövs mer protester för att komma till rätta med problemet med de som regelmässigt ”tar för sig” på banan.

 4. Pontus Says:

  Jo 6 cm över gränsen blir det….

 5. Svenne Says:

  Man har ju lämnat åt seglarna att övervaka att reglerna följs och en protest kan väl inte anses som osportsligt därmed.
  Ser gärna att fler protester lämnas än att det snackas runt om de som man tycker gör fel.

  mvh

  Svenne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: